Търси по ключови думи в
Търси в Информационен Бизнес Помощник

Всички видове електронни цигари са намалени с 20%. За повече информация посетете www.tehnoshop.info Разгледайте най-новите модели и цени на електронни цигари в Tehnoshop.info

Статии

"Труд" 4 януари 2007 , 19 стр. Електронна цигара спасява пушачите Лидия Минчева

Прилича на пура, но не ръси пепел. Пуши като цигара, но не умирисва въздуха. Не се нуждаете от огън, за да я запалите, но дими. Усещането, като я пушите е почти същото, като от цигара. Получавате никотинов ритник, но без по дробовете ви да полепват вредни катрани и без да дразните околните.

Що е то?

Чудото се нарича електронна цигара. По света му казват още e-cig, или e-joy. Технологичната новост е изобретена от великия китайски народ, но вече е хит и на Запад. От съвсем скоро се продава и у нас и бързо стана мода сред коледните подаръци.

Свети като истинска

Електронната цигара всъщност представлява тръба от специална огнеупорна пластмаса с големина и цвят на пурета. От едната страна има лампичка, която свети в червено при "пушене", а от другата има накрайник, приличащ на края на цигаре. И двете страни се развинтват, като в предната се вкарва батерия, а отзад - пълнител, съдържащ никотин, равен на съдържанието на 5 кутии цигари.

Според инструкцията за употреба електронната цигара се пуши по два начина. Или се всмуква по 14-16 пъти, за колкото изгаря една обикновена цигара, или се дръпва по 3-4 пъти, колкото да се задоволи никотиновият глад.

Първото дръпване трябва да е по-продължително, за да се "разгори" цигарата. Когато свършите пушенето, тя изгасва сама. Ако я пушите като цигара, тогава след максимум 16 дръпвания трябва да направите пауза. Устройството е предназначено главно за отказване или намаляване на цигарите. То обаче може да служи на дългогодишни и силно зависими пушачи, които не могат да издържат без никотин на места, на които пушенето или откритият огън са забранени. А те стават все повече след въвеждането на рестриктивните закони, забраняващи "пафкането" на обществени места в европейските страни.

Няма наложени забрани

Тъй като е новост на пазара, за електронната цигара засега няма наложени такива ограничения. Сигурно е обаче, че ако я употребявате на местата на непушачи, ще ви се наложи дълго да обяснявате, че всъщност с нея не вредите на околните.

Съдържанието на пълнителя е само от никотин, без останалите вредни вещества и катраните, които пълнят дробовете и умирисват въздуха при пушене на обикновени цигари. Задоволявайки нуждата на пристрастения организъм от никотин, тя действа на принципа на лепенките за отказване от цигари.

Прилича на тамагочи

Подобно на електронната играчка тамагочи, и електронната цигара изисква грижи. Когато червената лампичка на върха на цигарата започне да свети в по-тъмен цвят от обичайното, батерията трябва да се смени или презареди. Затова към цигарата се продава зарядно устройство с две батерии. Пълнителят пък се сменя, когато при дърпане спре да излиза пушек.

За да издържи дълго, електронната новост трябва да се рестартира на всеки 20-30 дни. Това става чрез натискане с остър предмет на специално копче reset, намиращо се в малка дупчица на върха на "Eko-cig" . Преди това трябва да се извади никотиновият пълнител. Процедурата не трябва да се прави по-често.

Литиево-йонната батерия също не трябва да се сменя прекалено често и в никакъв случай не трябва полюсите да се объркват при поставянето й.

Както при пурите, към електронната цигара има и аксесоари. Заедно с комплекта "Eko-cig" се продава и капачка, подобна на химикалка, за да се закача за джоба на сакото. За жените се предлага вариант с кадифена торбичка, с която да се носи в дамска чанта.

Гаранционният срок на една електронна цигара е 1 година. В кутийката към нея има инструкция за правилна употреба, която трябва да се спазва, за да бъде животът й достатъчно дълъг. При неправилна употреба и занемаряване не е изключено устройството да се развали, предупреждава производителят.

Засега електронната цигара не е получила удостоверение от нашето здравно министерство. Тя е одобрена като устройство за отказване от цигарите от китайското здравно министерство, а у нас се продава с удостоверение за здравна безопасност от Военна медицинска академия -Белград. В него обаче пише изрично, че за да е безвредна цигарата, трябва да се спазват инструкциите на производителя.

В инструкциите е посочено, че не се препоръчва за тийнейджъри и малолетни деца, за непушачи, алергични към никотина лица и за бременни и кърмачки.

Излиза по-евтино

Пушенето на електронна цигара излиза по-евтино, отколкото на обикновена. Скъпа е първоначалната инвестиция. Един комплект цигара с две батерии, зарядно устройство за тях и два пълнителя се продава у нас за около 180-200 лв.

В сайтовете за електронна търговия могат да се намерят и по-евтино, но все още не се предлагат за доставка в България.

У нас един никотиновият пълнител струва 3 евро, или 6 лева. Затова съдържанието му е колкото да изпушиш 5 кутии цигари. Така една кутия цигари, заместена от електронния си аналог, излиза около 1,40 лв. При положение че кутия от най-масовите цигари "Виктори" у нас е 2,60 лв., пушенето на е-джой е къде по-рентабилно.

Пълнителите за електронни цигари се продават в кутии по 5 броя, равняващи се на 25 кутии цигари. Общо кутия с пет никотинови пълнителя излиза едва 30 лв. Предлагат се три вида пълнители - със силно, средно и слабо съдържание на никотин. Засега е-джой не се продава масово у нас, но скоро се очаква да се появи по будките за обикновени цигари.

 

Пушете здравословно,откажете цигарите или си създайте собствен бизнес - www.eko-cig.сom !

ИНОВАЦИИ и ТЕХНОЛОГИИ - продукти за здраве,красота и бизнес - www.tehnologia.dir.bg !

Скъпата нафта забрави и на използвано олио - подкарай ДИЗЕЛА си ти - www.biogorivo.com !

ОНЛАЙН МАГАЗИН "TehnoShop"- за успешни покупки ! ОТЛИЧНИ оферти за ИНОВАЦИОННИ продукти - www.tehnoshop.info !

Печелиш пари докато се забавляваш - без да рискуваш и стотинка! - www.pokerfen.com